Automatiseren

Automatiseer de SketchUp workflow

En voorkom tijdrovende, vermoeiende, foutgevoelige handelingen

Elke dag worden er talloze tijdrovende, vermoeiende en foutgevoelige handelingen uitgevoerd tijdens een ontwerpproces in SketchUp waardoor:

  • Medewerkers informatie overtypen en opnieuw genereren.
  • Onnodige verspillingen worden veroorzaakt.
  • De vooraf beoogde kwaliteit / verwachting niet wordt waargemaakt.

 

Zou het niet fantastisch zijn dat deze risico's worden beperkt en de computer de tijdrovende, vermoeiende en foutgevoelige handelingen uitvoert? De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos. Van parametrische ontwerpen tot aan de directe machine aansturing vanuit het 3D BIM model.

De kracht van configurereren

sketchup automatiserenDe behoefte om producten parametrisch te configureren op basis van de gewenste productfunctionaliteit neemt steeds meer toe. Je maakt slim gebruik van alle beschikbare informatie, in plaats van de individuele kennis en ervaring. Hierdoor zal een modelleur geen producten meer modelleren in SketchUp, maar juist parametrisch configureren. Door gebruik te maken van gestandaardiseerde en variabele parameters kan de computer vervolgens het product configureren. Met als output een 3D BIM component inclusief alle benodigde informatie. Deze informatie kan zelfs worden ingelezen in een productie robot en machine. Hiermee behaal je een maximaal resultaat in een kortere tijd!

Wat we kunnen doen

Om de workflow in SketchUp te automatiseren

Ik kan je als (bouwkundig) programmeur helpen om de SketchUp workflow te automatiseren waardoor het ontwerpproces vele malen efficiënter wordt. Dit kan met behulp van:

SketchUp Ruby scripts
Vermoeiende repeterende handelingen kunnen worden geautomatiseerd middels Ruby scripts. Vertel welke handelingen geautomatiseerd moeten worden. Ik ontwikkel vervolgens het script waarmee de computer deze handelingen zal uitvoeren.

SketchUp tools
Als je een compleet proces wilt automatiseren of een extra functie wilt toevoegen aan SketchUp Pro, kan ik een maatwerk tool voor je ontwikkelen. Hierbij kan je denken aan een productconfigurator, parameterische ontwerp functie, data export functie of andere functionaliteit.

Voordat er gestart zal worden met de ontwikkeling van een Ruby script of complete tool wordt er altijd een Plan van Aanpak opgesteld. Heb je op dit moment vragen of wil je meer weten? Neem dan gerust contact op.

Meest gestelde vragen

ITCAD automatiseert je SketchUp workflow in basis met de programmeertaal Ruby. Voor het ontwikkelen van gebruikersvriendelijke interfaces zal er naast Ruby de programmeertaal HTML en JavaScript toegepast worden.

Dit is afhankelijk van de planning en complexiteit van de script en/of tool voor SketchUp. We zullen hierover vooraf duidelijke afspraken maken.