Digitaliseren

Is je product al beschikbaar in 3D?

In deze tijd waarin we diverse technologieën steeds meer in ons dagelijks leven gebruiken is 3D niet meer weg te denken. Vandaag de dag willen mensen vooraf ervaren hoe het eindproduct er in de werkelijkheid uit zal komen te zien. Architecten en interieur designers spelen hier steeds beter op in door gebruik te maken van 3D belevingen. Het 3D model in SketchUp wordt dan vaak gekoppeld aan een Virtual Reality omgeving.

Digitaliseer je product

Zodat SketchUp gebruikers deze in het 3D BIM model toe kunnen passen

Een 3D ontwerp zal uit de juiste detaillering, afmetingen en materialen moeten bestaan. Alleen op deze wijze kan het 3D ontwerp digitaal worden beleeft waardoor er betere beslissingen worden gemaakt. Zeg nou zelf, deze houten jaloezie is toch een realistische digitale weergave van de werkelijkheid?

 

 

Fabrikanten en toeleveranciers zullen steeds vaker het productassortiment gaan digitaliseren. SketchUp Pro wordt namelijk wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt voor diverse doeleinden. In de bouwsector wordt SketchUp vaak toegepast door (interieur)architecten, tuinarchitecten, aannemers en toeleveranciers. Als producten niet digitaal in 3D aangeleverd kunnen worden loopt een fabrikant of toeleverancier steeds vaker opdrachten mis.

Geen productinformatie beschikbaar?

“Dan maken we een 3D-scan van het product”

Vaak worden producten gedigitaliseerd op basis van 2D informatie zoals tekeningen. Maar het kan zijn dat je niet beschikt over voldoende informatie. Dit hoeft geen probleem te zijn! ITCAD beschikt over een 3D-scanner waarmee bijna alle producten tot 2x2x2 meter gescand kunnen worden. Dit resulteert in een realistische digitale output tot op de millimeter nauwkeurig. Deze scan zal vervolgens doorontwikkeld worden tot gebruikersvriendelijk SketchUp component.

3D Warehouse content developer

Als eerste Nederlander gecertificeerd door Trimble SketchUp

3D Warehouse certified content developer SketchUp

Sinds 2016 is Nick Nijmeijer als eerste Nederlander gecertificeerd door Trimble SketchUp als 3D Warehouse certified content developer. Hiermee ben jij verzekerd dat de ontwikkelde SketchUp content een hoge kwaliteit bevat en gebruiksvriendelijk is. Je kunt op de content developer website zien welke personen / bedrijven nog meer gecertificeerd zijn.

Wat we kunnen doen

Zodat je producten binnenkort al geschikt zijn in 3D voor SketchUp

ITCAD kan je product digitaliseren als 3D BIM component in SketchUp. Er zijn 3 typen componenten die voor je ontwikkelt kunnen worden, namelijk:

Statische componenten
Het component weergeeft je product, maar de gebruiker kan deze niet aanpassen. Veel voorkomende producten van dit type zijn; lampen en meubilair.

Dynamische componenten
Het component weergeeft je product en de gebruiker kan je product naar wens aanpassen op basis van de productinformatie. De gebruiker vult een simpel invoer veld in waarna het product wordt geconfigureerd. Veel voorkomende producten van dit type zijn; deuren, raamdecoratie, stopcontacten etc.

Componenten geschikt voor Construsoft Window
Construsoft Window is de SketchUp BIM tool voor de timmerindustrie om kozijnen daadwerkelijk productie gereed in 3D te modelleren. Als je producten levert aan timmerfabrikanten is het erg interessant om je producten beschikbaar te maken in deze tool. Want alle timmerfabrikanten kunnen je product dan direct toepassen in 3D en je ontvangt rechtstreeks vanuit het 3D BIM model een bestellijst met correcte informatie. Veel voorkomende producten die worden gedigitaliseerd voor deze tool zijn; onderdorpels, hang & sluitwerk en ventilatieroosters.

Heb je op dit moment vragen of wil je de mogelijkheden bespreken? Neem dan gerust contact op.

Meest gestelde vragen

In welke bestandsformaten kan ik de productinformatie het beste aanleveren?

Om snel aan de slag te kunnen met de ontwikkeling van je 3D BIM componenten ontvangt ITCAD graag:

  • 2D informatie (parallelle projectie) in een DWG, DXF of PDF bestandsformaat.
  • 3D informatie in IFC, DWG of STL bestandsformaat.
  • Texturen, bij voorkeur seamless, in een PNG of JPG bestandsformaat.

 

Wat is de nauwkeurigheid van een 3D scan?

De handscanner heeft een nauwkeurigheid van 1mm per 0,5m.
Hoe kleiner het object, hoe gedetailleerder de scan output zal zijn.
Let op; glanzende en transparante oppervlakten worden niet gescand.

In welk tijdsbestek kan mijn product gedigitaliseerd worden?

Dit is erg afhankelijk van de omvang en complexiteit van de te ontwikkelen 3D BIM componenten. Hierover zullen we vooraf specifieke afspraken maken. Let op; statische componenten zijn sneller te ontwikkelen dan dynamische componenten.

Kan een product op locatie gescand worden?

Ja, een 3D scan kan op locatie uitgevoerd worden.
Wel zijn er een aantal randvoorwaarden waaraan voldaan moeten worden:

  • De scan wordt in een binnenruimte uitgevoerd.
  • De omgevingstemperatuur is minimaal 10°C en maximaal 40°C.
  • Het te scannen product wordt tijdens de scan niet blootgesteld aan direct zonlicht.