Wat is SketchUp Pro?

SketchUp Pro is een volwaardig digitaal 3D tekenprogramma. Sinds 2012 is Google SketchUp verkocht aan Trimble Navigation. Er zijn momenteel 3 verschillende versies van SketchUp verkrijgbaar voor professioneel gebruik, namelijk:

  • SketchUp Shop (Online en gemiddelde samenwerkbaarheid);
  • SketchUp Pro (Windows of Mac en professionele samenwerkbaarheid);
  • SketchUp Studio (Windows of Mac en professionele samenwerkbaarheid inclusief de extensie Sefaira t.b.v. energie analyses);

Wie werken er met SketchUp Pro in de bouwsector?

Met behulp van SketchUp Pro kan een modelleur/tekenaar zijn ontwerp uitwerken, controleren en communiceren. SketchUp Pro heeft als slogan “3D voor iedereen”. Maar wordt in de bouwsector voornamelijk toegepast door:

  • Architecten;
  • Interieur architecten;
  • Bouwbedrijven;
  • Toeleveranciers (Timmerfabrikanten, schoorsteen leveranciers etc.);
  • Landschap & Tuin.

“Wat veel mensen nog niet weten!”

SketchUp Pro kenmerkt zich door de gebruiksvriendelijkheid, korte leercurve en vele uitbreiding mogelijkheden. Of je nu één stoel of een groot bouwproject wilt modelleren. Het kan allemaal in SketchUp Pro!

Een groot voordeel ten opzichte van andere tekenprogramma’s is dat je in SketchUp altijd vanuit het 3D model werkt. Hierdoor krijg je als modelleur direct meer gevoel en inzicht bij het project. 2D vlakken kunnen met de PushPull functie razend snel worden omgezet in 3D geometrie. Deze losse 3D geometrie kan worden gebundeld in groepen en componenten. Het is mogelijk om (extra) informatie toe te kennen aan componenten. Deze informatie kan worden uitgelezen in hoeveelhedenstaten maar ook worden gedeeld in diverse export bestandsformaten waaronder IFC. Hierdoor is SketchUp Pro uitermate geschikt om toe te passen in combinatie met de BIM werkmethodiek.

In het 3D model kunnen met behulp van scenes diverse viewports worden opgeslagen. Dankzij het programma LayOut, die wordt meegeleverd bij SketchUp Pro, kunnen deze viewports worden geplaatst op 2D tekeningen. Deze 2D tekeningen verder worden voorzien van maatvoering, teksten, en overig 2D tekenwerk. Hierdoor kan de informatie uit het 3D model ook als 2D informatie worden verstrekt aan bijvoorbeeld productie medewerkers.

Als je beschikt over een SketchUp Pro 2019 huur licentie heb je ongelimiteerd toegang als “business” gebruiker tot Trimble Connect. Dit is een online samenwerkingsplatform die je vanaf de ontwerpfase tot en met de oplevering ondersteunt tijdens de samenwerking aan een BIM project. Dankzij dit platform heeft iedere betrokkene vanaf iedere locatie op elk gewenst moment toegang tot de relevante en actuele 2D en 3D informatie. Vanuit SketchUp Pro kan je het 3D model direct uploaden naar Trimble Connect en het bijvoorbeeld controleren op onjuistheden / clashes. Het is zelfs mogelijk om 3D modellen vanuit Trimble Connect te linken als referentie in je SketchUp project.

Kortom, SketchUp Pro is veelzijdig 3D tekenprogramma en zeer gebruiksvriendelijk. Mocht je meer willen weten over SketchUp Pro? Neem dan gerust contact op.