Wat is SketchUp Pro?

SketchUp Pro is een volwaardig digitaal 3D tekenprogramma. Sinds 2012 is Google SketchUp verkocht aan Trimble Navigation. Er zijn momenteel 3 verschillende versies van SketchUp verkrijgbaar, namelijk:

  • SketchUp Free (Online, niet commercieel gebruik, basis samenwerkbaarheid);
  • SketchUp Shop (Online, commercieel gebruik, gemiddelde samenwerkbaarheid);
  • SketchUp Pro (Windows of Mac, commercieel gebruik, professionele samenwerkbaarheid).

Wie werken er met SketchUp Pro in de bouwsector?

Met behulp van SketchUp Pro kan een modelleur/tekenaar zijn ontwerp uitwerken, controleren en communiceren. SketchUp Pro heeft als slogan “3D voor iedereen”. Maar wordt in de bouwsector voornamelijk toegepast door:

  • Architecten;
  • Interieur architecten;
  • Bouwbedrijven;
  • Toeleveranciers (Timmerfabrikanten, schoorsteen leveranciers etc.);
  • Landschap & Tuin.

“Wat veel mensen nog niet weten!”

SketchUp Pro kenmerkt zich door de gebruiksvriendelijkheid, korte leercurve en vele uitbreiding mogelijkheden. Of je nu één stoel of een groot bouwproject wilt modelleren. Het kan allemaal in SketchUp Pro!

Een groot voordeel ten opzichte van andere tekenprogramma’s is dat je in SketchUp altijd vanuit het 3D model werkt. Hierdoor krijg je als modelleur direct meer gevoel en inzicht bij het project. 2D vlakken kunnen met de PushPull functie razend snel worden omgezet in 3D geometrie. Deze losse 3D geometrie kan worden gebundeld in groepen en componenten. Het is mogelijk om (extra) informatie toe te kennen aan componenten. Deze informatie kan worden uitgelezen in hoeveelhedenstaten maar ook worden gedeeld in diverse export bestandsformaten waaronder IFC. Hierdoor is SketchUp Pro uitermate geschikt om toe te passen in combinatie met de BIM werkmethodiek.

In het 3D model kunnen met behulp van scenes diverse viewports worden opgeslagen. Dankzij het programma LayOut, die wordt meegeleverd bij SketchUp Pro, kunnen deze viewports worden geplaatst op 2D tekeningen. Vervolgens kunnen deze 2D tekeningen verder worden voorzien van maatvoering, teksten, en overig 2D tekenwerk. Hierdoor kan de informatie uit het 3D model ook als 2D informatie worden verstrekt aan bijvoorbeeld productie medewerkers.

SketchUp Pro is veelzijdig en zeer gebruiksvriendelijk. Mocht je meer willen weten over SketchUp Pro? Neem dan gerust contact op.