Wat is SketchUp?

SketchUp is een 3D teken- / modelleerprogramma die de meeste mensen kennen van de tijd dat het nog eigendom was van Google. In 2012 heeft Trimble het programma overgenomen van Google. Sindsdien heeft het een mooie doorontwikkeling meegemaakt. SketchUp is uitgegroeid tot een krachtig 3D teken- / modelleerprogramma die zich echt onderscheid door het gebruiksgemak en de functionaliteiten.

Hoe het werkt

SketchUp helpt je om snel en eenvoudig in 3D te ontwerpen en visualiseren. In tegenstelling tot vele andere tekenprogramma’s werk je met SketchUp altijd in het 3D model. Dit doe je door 2D lijnen te verbinden waardoor vlakken ontstaan. Deze vlakken kan je met de push/pull functie transformeren naar een 3D volume. Je bent dus geen ingewikkelde handelingen nodig om 3D te modelleren. Als je een 3D volume hebt gemodelleerd leg je deze altijd vast in een groep of (dynamisch) component. Deze groepen en componenten worden gezien als objecten en vormen samen het 3D model. Aan deze objecten kan je informatie toekennen. Deze informatie kan bestaan uit classificaties, productinformatie etc. Dankzij de IFC import en export functie is SketchUp toepasbaar met de BIM werkmehodiek!

Functionaliteiten

In vergelijking met andere 3D teken- / modelleerprogramma’s zoals; Autodesk Revit, ARCHICAD of Adomi, bevat SketchUp minder functionaliteiten. Maar dat is nu juist de kracht van dit programma. Standaard wordt het geleverd met voldoende functionaliteiten. Je zal ze bijna allemaal gaan gebruiken. Mis je er toch één? Dan kan je het programma eenvoudig naar wens uitbreiden met diverse extensies. Je kan zelfs je ontwerp- / productieproces automatiseren dankzij de uitgebreide application programming interface (API).

Toepassingen

Tegenwoordig is SketchUp niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. In de bouw en interieurbouw wordt het programma voor diverse doeleinden gebruikt. Vooral architecten, interieurstylisten, fabrikanten en leveranciers maken er gebruik van. In de meeste gevallen wordt SketchUp gebruikt om in een ontwerpfase het ontwerp in 3D te visualiseren. Maar je kunt het ook in andere fasen van het proces toepassen! Denk daarbij eens aan de mogelijkheden van 3D printen, animaties, CNC- / productie aansturing.